Systém kontroly dovozu 2 – revízia 3

18.12.2023 15:22

ICS2 Release 3 bude zverejnený 3. júna 2024.  

Ekonomickí operátori prepravujúci tovar po mori, vnútrozemských vodných cestách, ceste a železnici budú musieť do ICS2 predložiť úplný súbor údajov súhrnného vyhlásenia o vstupe (ENS).

Patria sem poštoví a expresní dopravcovia, ktorí prepravujú tovar pomocou týchto spôsobov dopravy, ako aj iné strany, ako sú logistickí poskytovatelia vydávajúci prepravné doklady svojim klientom, a za určitých okolností aj koneční príjemcovia so sídlom v EÚ, budú musieť predkladať údaje ENS ICS2.

Kľúčové dátumy

Informácie relevantné pre tri druhy dopravy;

  • Od 1. júla 2023 - Testovanie konektivity (povinné)
  • Od 11. decembra 2023 - Funkčné testovanie (povinné)
  • Ďalšie kroky nájdete v dokumente organizácie na testovanie vlastnej zhody .
  • 3. júna 2024 - ICS2 Release 3 je zverejnený
  • 3. júna 2024 – 1. septembra 2025 - Ekonomické subjekty sa pripájajú k ICS2 počas ich vyhradeného časovo obmedzeného okna nasadenia

Okno nasadenia podľa spôsobu dopravy

Hospodárske subjekty budú musieť požiadať členský štát EÚ, v ktorom je registrovaná EORI, o okno nasadenia, aby sa mohli pripojiť k ICS2 v zákonnej lehote.

Ako sa treba pripraviť na nasadenie ICS 2

Aby si operátori splnili svoje povinnosti týkajúce sa podávania údajov ENS, budú musieť aktualizovať svoje IT systémy a obchodné procesy a poskytnúť svojim zamestnancom primerané školenie.

Okrem toho budú musieť pred spustením prevádzky vykonať povinné testovanie vlastnej zhody. Podrobný postup nájdete v dokumente organizácie testovania vlastnej zhody.

Ak sa chcete dozvedieť viac o prechode z ICS2 Release 2 na Release 3, kliknite sem.

Informácie pre hospodárske subjekty v námornej a vnútrozemskej vodnej doprave

Ako sa vás to dotýka?

Ako deklaranti sú hospodárske subjekty právne zodpovedné za presnosť, úplnosť a aktuálnosť údajov ENS. Preto by ste mali venovať osobitnú pozornosť určitým požiadavkám na údaje v ENS:

  • kód HS komodity (6 číslic) tovaru obchodnej povahy (t. j. B2B a B2C): < a i=3>Kombinovaná nomenklatúra
  • EORI príjemcu usadeného v EÚ, ak bolo tejto strane pridelené toto číslo . Strany musia sprístupniť svoje číslo EORI deklarantovi ENS. Číslo EORI je možné overiť na nasledujúcej webovej službe Európskej komisie, aby ste sa uistili, že údaje sú správne: EOS What's nové (europa.eu).
  • Informácie o Predávajúcom a Kupujúcom (alebo prípadne vlastníkovi tovaru v prípade, že zásielka nezahŕňa obchodnú transakciu) pre tovar s konečné miesto určenia v Európskej únii.
  • Adekvátny popis tovaru v jednoduchom jazyku a dostatočne presný na to, aby colné orgány mohli tovar identifikovať, je nevyhnutný. Prečítajte si „Pokyny pre popisy neprijateľného tovaru“, ktoré sú k dispozícii na Import Control System 2 – Release 1 (europa.eu).

Je preto veľmi dôležité, aby deklaranti zabezpečili získanie všetkých požadovaných informácií od svojich klientov.

Okrem toho môže byť podanie údajov poskytnuté v jednom kompletnom podaní ENS, ak má strana, ktorá archivuje všetky potrebné údaje, k dispozícii. Alternatívne to možno urobiť pomocou viacerých podaní, kde viac ako jedno čiastočné podanie ENS predkladajú rôzni účastníci dodávateľského reťazca.

Colné orgány EÚ môžu odmietnuť vyhlásenia ENS v prípade nedostatku úplných údajov alebo vydať postúpenia na zmiernenie rizika vo fáze pred nakládkou alebo pred príchodom, v ktorých požiadajú deklaranta, aby poskytol potrebné údaje, napríklad v prípade, že údaje nebudú presné. . To spôsobí oneskorenia pri spracovaní ENS pri príchode zásielok a pri vstupnom procese, pretože sa musia odpovedať na odporúčania na zmiernenie rizika a musia sa poskytnúť požadované informácie predtým, ako bude možné obnoviť a dokončiť hodnotenie rizika. Colné orgány sa môžu rozhodnúť uložiť administratívne sankcie za nedodržanie požiadaviek na údaje ENS.

Revízia pracovného programu UCC na rok 2023 bola prijatá 15. 12. 2023 a je k dispozícii v vykonávacom rozhodnutí a jeho Príloha. Zverejnenie v úradnom vestníku je plánované na január 2024.

 

—————

Späť