Modernizované pravidlá pôvodu PEM

18.12.2023 15:07

Spoločný výbor PEM prijal 7. decembra 2023 nové a modernizované pravidlá pôvodu, ktorých cieľom je zvýšiť obchod medzi Európskou úniou a susednými krajinami v Paneuro-stredomorskom (PEM) regióne.

Pravidlá pôvodu sa budú uplatňovať od 1. januára 2025 a zmodernizujú všetky preferenčné obchodné dohody medzi 24 obchodnými partnermi PEM vytvorením príslušných „pravidiel pôvodu“; v týchto dohodách flexibilnejšie a priaznivejšie pre podnikanie.

Spoločný výbor PEM súhlasil aj s rozvojom používania elektronickej certifikácie pôvodu s cieľom ďalšieho zjednodušenia colných formalít.

Táto zmena a doplnenie pravidiel pôvodu sa týka 24 zmluvných strán dohovoru PEM:

  • Európskej únie (27),
  • Islandu, Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska (EZVO- 4),
  • Faerských ostrovov (1),
  • Turecka, Maroka, Alžírska, Tuniska, Egypta, Izraela, Jordánska, Libanonu, Palestíny - nie sú ním dotknuté pozície členských štátov k tejto otázke (9),
  • Gruzínsko, Moldavsko, Ukrajina, Albánsko, Bosna a Hercegovina, Severné Macedónsko, Čierna Hora, Srbsko a Kosovo * (8).

* Týmto označením nie sú dotknuté stanoviská k štatútu a je v súlade s rezolúciou BR OSN 1244/1999 a stanoviskom Medzinárodného súdneho dvora k vyhláseniu nezávislosti Kosova.

Obchod s týmito krajinami predstavoval v roku 2022 približne 700 miliárd EUR, čo je polovica preferenčného obchodu EÚ.

Tieto ustanovenia uľahčia výrobkom využívať obchodné preferencie, ako napríklad:

  • Jednoduchšie pravidlá pre špecifické výrobky, ako je zrušenie kumulatívnych požiadaviek, prahové hodnoty pre miestnu pridanú hodnotu, lepšie prispôsobené výrobným potrebám EÚ a nová dvojitá transformácia pre textílie;
  • Zvýšené prahy tolerancie pre nepôvodné materiály z 10 % na 15 %;
  • Zavedenie „úplnej“ kumulácie, v rámci ktorej možno výrobné operácie potrebné na získanie pôvodu pre väčšinu výrobkov rozdeliť medzi niekoľko krajín;
  • Možnosť vrátenia cla (vrátenia ciel na dovážané komponenty) pre väčšinu výrobkov s cieľom pomôcť vývozcom EÚ konkurovať.

Nové pravidlá, ktoré sú výsledkom desaťročných rokovaní, sa budú uplatňovať od 1. januára 2025 v kontexte Regionálneho dohovoru o pan-euro-stredomorských preferenčných pravidlách pôvodu (Dohovor PEM).

 

—————

Späť