Dôležité aktuálne info k CBAM!

31.01.2024 10:02

Ako aktuálne informuje Ministerstvo životného prostredia SR na svojom webe  termín na predloženie správy o dovoze tovarov spadajúcich pod Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2023/956, ktorým sa zriaďuje mechanizmus uhlíkovej kompenzácie na hraniciach (CBAM) je dnes 31. 1. 2024 a to za všetky dovozy dotknutých tovarov v 4. kvartále roka 2023.

Objavili sa mohutné výpadky systému a technické problémy v „Prechodnom registri CBAM“, ktorý počas dňa býva opakovane nedostupný kôli výpadkom a náporu subjektov.

V prípade, že by z technických príčin nebolo možné podať CBAM správu, tak dňa 1. 2. 2024 bude možné požiadať o odklad predloženia správy do konca februára 2024.

 

Treba po prihlásení kliknúť na „request delayed submission“ priamo v aplikácii prechodného CBAM registra.

Európska komisia tiež informovala, že informačný systém máva nečakané výpadky a odporúča v prípade nedostupnosti servera, opätovné prihlásenie o niekoľko minút.

 

Zo skúseností odporúčame subjektom sa prihlasovať vo večerných alebo neskorých večerných hodinách, kedy je dostupnosť a priechonosť systému leošia, než je tomu počas dňa.

 

—————

Späť