Preclievanie z Číny

07.10.2016 07:16

Obvykle to začína celkom prozaicky, objavíme na internete v e-shope niečo za super cenu. Ľudia si príliš zvykli, že žijú v Európskej únii a že nie je potrebné pri nákupoch pre vlastnú potrebu mimo Slovensko nič riešiť. Pozor, to však neplatí pre nákupy z tretích krajín a to je aj nasledujúci prípad nákupu z Číny. 

Ak uvažujete nad nákupmi cez E-shop z Číny pozorne si prečítajte skúsenosti blogera pri nákupe 2 kusov mobilov a oboznámte sa, čo všetko Vás čaká a neminie. Vždy odporúčame oboznámiť sa vopred zo všetkými okolnosťami a povinnosťami, ktoré vyplývajú z dovozu tovaru z tretích krajín, kedy do hry vstupuje uplatnenie colných predpisov, nakoľko Európska únie funguje ako colná únia vo vnútri, avšak navonok všetky tovary pri dovoze a vývoze musia prejsť colným konaním. Nie zanedbateľným je aj druh prepravy, aký zvolíte, ale väčšinou to ide poštou a za poštovú prepravu sa považuje aj preprava kuriérnymi službami bez ohľadu na to, či to príde letecky, loďou alebo inak. 

"Chcel som pre dcéru telefón. Na tom by nebolo nič zvláštne. Ale rozhodol som sa pre osvedčenú značku Xiaomi, čo už v našich končinách zvláštne je. Napriek tomu, že Xiaomi je značka najpredávanejšia v Ázii (a disponuje veľmi kvalitnými produktmi za dobrú cenu), v Európe je takmer neznáma.

Predáva ju aj zopár slovenských e-shopov, ale kedže nemá u nás oficiálne zastúpenie, tak si dovolia predajnú cenu oproti e-shopom z Ázie výrazne navýšiť. A to až toľko výrazne, že aj pri ročnej záruke, cle a DPH, ktoré zaplatíte pri dovoze, a problematickejšej prípadnej reklamácii vychádza tento nákup aj tak výhodnejšie z Ázie (aspoň som si tak myslel). Rozhodol som sa pre konkrétny kus, ktorý bol z tých lepších minulého roka, a dokonca som presvedčil aj susedu, nech si ho kúpi tiež, že sa podelíme o prepravné náklady."

Celý príbeh a skúsenosti blogera nájdete po kliknutí na tento link a pokojne so to dočítajte. 

https://dennikn.sk/blog/nocna-mora-pri-precleni-telefonu-z-ciny/

—————

Späť