Odveta Číny za AD clá EÚ

06.06.2013 19:26

To čo sa javilo ako nepravdepdobné stáva sa skutočnosťou. Čína zareagovala na zavedenie antidumpingových (AD clo) a vyrovnávacích ciel na vaceré svoje exportné artikle pri ich vývoze na trh Európskej únie  a to v podobe odvetných opatrení.

Prvou lastovičkou je zavedenie vyšších sadzibe cla na dvozy vín z Európskej únie do Číny, čo samozrejme neteší práve silný export kvalitných vín z EÚ do Číny a pestovatelia a producneti nie sú týmto krokom rozhodne nadšení, nakoľko čínsky trh je veľmi zaujímavý a samozrejme i veľký čo do objemu i záujmu o európske kvalitné vína.

Odpoveď na otázku aké ďalšie opatrenia budú nasledovať, zostáva záhadou. Vymenujeme aspoň niektoré tovary a komodity, na ktoré Európska únia zaviedla AD clo alebo vyrovnávcie clo:

- AD clo na nehrdzavejúcu oceľ z Číny, Filipín, Thajska , Malajzie  13.3.2013,

- AD clo na hlinikové zvitky z Číny 14.3.2013,

- AD clo na výrobky z ocele z Číny 15.3.2013,

- Vyrovnávacie clo na výrobky z ocele z Číny 15.3.2013,

- AD cla na zapaľovače z Číny a Vietnamu 22.3.2013,

- AD clo na výrobky z PE z Juhovýchodnej Ázie 23.3.2013,

-  Antisubvenčné konanie na bicykle z CN - ukončenie 24.5.2013,

- AD clo na liate rúry, rúrky, prísl. z Číny a Thajska 15.5.2013,

-  AD clo na keram. stolový riad z Číny 16.5.2013.

Vymenovali sme len niektoré z posledných zavedených opatrení voči dovozu lacných výrobkov z Číny na colné územie Spoločenstva, ktoré prijala EÚ od polovice marca do polovice mája 2013. Európska únia sa teda snaží ochrániť takýmto spôsobom spoločný trh pred prílevom lacných výrobkov a súčasne tak chráni domácich výrobcov v rámci možností, ktoré sú považované za štandardné riešenia pri zistení alebo podozrení z dumpingu. Takéto konanie a dokazovanie nie je vôbec jednoduché a je súčasne i časovo i procesne náročné. Kto teda nakoniec získa z toho po tichu vyhláseného obchodného sporu je teda otázne, avšak ak to nemá dospieť až k vypuknutiu obchodnej vojny, bude potrebné aby obe strany zasaldi za rokovací stôl a snažili sa nájsť konsenzus pri presadzovaní vlastných obchodno-politických záujmov, čo rozhodne nie je ľahké, ale tiež nie je neriešiteľné.

—————

Späť